3 Aralık 2014 Çarşamba

Arduino ile Röle Kontrolü



Arduino ile Röle Kontrolü


Arduino ile farklı cihazları kontrol etmek istiyorsanız ya da ev kontrol sistemi benzeri sistemler üzerinde çalışıyorsanız röleler vazgeçilmez devre elemanları şüphesiz. Bu yazımda Arduino ile 5v röleleri nasıl kontrol edebileceğinizi anlatmaya çalışacağım. Yazının sonunda da sadece röle devresi kullanarak yapılmış güzel bir örnek paylaşacağım.










Yukarıda verdiğim devre şeması 5v mini PCBröleler için. BC5482N22222N3704transistörlerinden birisini kullanabilirsiniz. Daha büyük röleler için TIP102 transistör ve ek bir enerji kaynağı gerekli.

Röle kontrolüne gelecek olursak, bildiğimiz “Blink” uygulamasındaki mantıkla kontrol ediliyor röleler de. Dijital çıkışları “HIGH” ve “LOW” yaparak ve “delay” fonksiyonunu kullanarak röleleri kontrol etmek mümkün kısaca.
Blink uygulamasını düzenleyerek oluşturduğum örnek bir programı aşağıda paylaşıyorum. “digitalWrite” fonksiyonunu kullanarak 2 saniyeliğine röleyi çektirip 2 saniye bıraktırıyoruz programda. Aynı şekilde belirli şartlarda rölelerin çalışmasını sağlayarak kontrol sistemlerioluşturabilirsiniz.
// Arduinoturkiye.com Röle Kontrol Deneme Programı

// Dijital 2 pinini role olarak isimlendiriyoruz.
int role = 2;

// Devre şemasındaki Arduino Dijital Pin-Arduino Dijital 2 bağlantısını yapıyoruz.

void setup() { 
  // Role(Dijital 2)  pinini çıkış olarak ayarlıyoruz.
  pinMode(role, OUTPUT); 
}

void loop() {
  // Role(Dijital 2 pinini HIGH olarak tanımlıyoruz, yani roleyi çektiriyoruz.
  digitalWrite(role, HIGH);
  delay(2000); // 2 saniye bekle.
  // Role pinin voltajını LOW yaparak röleyi bıraktırıyoruz.
  digitalWrite(role, LOW);
  delay(2000); // 2 saniye bekle.
}
Sadece röle devresi kullanarak yapılmış bir Arduino projesinden bahsedeceğim. Projede eski bir Nokia 3310“un tuşları röle kullanarak kontrol ediliyor ve telefonda kayıtlı bir mesaj kayıtlı bir numaraya SMSolarak gönderiliyor. Acil durumlarda sabit SMS göndermek isteyenler için çok basit bir çözüm olabilir. Proje ile ilgili ayrıntılara aşağıdaki bağlatılardan ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder