7 Aralık 2014 Pazar

Raspberry Pi mi Arduino mu?

Raspberry Pi mi Arduino mu?


 Raspberry Pi mı yoksa Arduino kullanmak mı daha mantıklı. Hem bu soruya genel bir cevap olması hem de tercih yapmak üzere olan arkadaşları doğru yönlendirebilmek adına bu yazıyı hazırladık.


En baştan şunu belirtmekte fayda var, Raspberry Pi ve Arduino kartları tam olarak birbirlerine alternatif çözümler değil. Bu nedenle ikisini karşılaştırmak aslında çok doğru bir yaklaşım değil. Örneklendirmek gerekirse Raspberry Pi ve Arduino’yu kıyaslamak bir iş makinası ve binek otomobili kıyaslamak gibi. Hangisini kullanacağınız aslında yapmayı planladığınız projeyle doğrudan ilişkili. İkisinin de güçlü olduğu yönler mevcut. Kararı uygulamanıza göre vermeniz gerekir. Ancak yine de bu iki kartı genel özellikleri bakımından kıyaslamak mümkün. Bu da umuyoruz ki size karar vermenizde yardımcı olacaktır.


Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Arduino Uno ve Raspberry Pi Model B



Raspberry Pi ve Arduino arasındaki temel farkı anlayabilmemiz için mikrodenetleyici ve mikroişlemci arasındaki farkı bilmemiz gerekiyor. Çünkü Arduino kartları genelde Atmel üretimi 8-bit mikrodenetleyiciler üzerine inşa edilmişken Raspberry Pi işlem gücünü üzerinde bulunan ARM11 ailesine mensup 32-bit mikroişlemciden alır. Mikrodenetleyiciler bünyelerinde CPU’ya ek olarak RAM, ROM, kristal ve zamanlayıcı gibi çevre birimlerini de barındırırlar. Bu sayede tek yonga üzerinde girdilerin durumuna göre çıktılarının durumu belirlenen bir mini bilgisayara sahip olursunuz. Mikrodenetleyicilere örnek vermek gerekirse Microchip firmasının PIC serisi, Atmel firmasının AVR serisi gibi pazarda hakim ürünler düşünülebilir. Ancak mikroişlemciler için durum böyle değil. Mikroişlemciler sadece işleme birimleridir. Sayılarla hesaplamalar yaparlar. Ancak tek başlarına hiçbir şey ifade etmezler. Mikroişlemcileri kullanabilmeniz için mikrodenetleyicilerin barındırdığı çevre birimlerini kendiniz eklemelisiniz. Yani bir mikroişlemcinin yanına RAM, ROM, Girdi/Çıktı arayüzleri vs. eklenmediği sürece bir işinize yaramaz. Bilgisayarlarımızda kullandığımız Intel, AMD veya cep telefonları ve tabletlerde sıklıkla kullanılan ARM mimarili yongalar mikroişlemcilere örnek verilebilir.

Karşılaştırma

Bu ön bilgiden sonra gelelim Raspberry Pi ve Arduino karşılaştırmasına. Roboweb.net olarak sitemizde 20’den fazla Arduino çeşidi mevcut ancak kıyaslamada kullanmak üzere en popüler ve kullanımı en kolay Arduino’yu, yani Uno’yu seçtik. Raspberry Pi için de şu an piyasada ve sitemizde mevcut olan 512 MB RAM’e sahip Model B kartını kullanıyoruz. Kartların fiyatları ile başlamak gerekirse Uno’nun Pi’ya göre fiyat konusunda biraz daha avantajlı olduğu bir gerçek ancak yapabileceklerini düşündüğümüzde her ikisi de düşük bütçeli uygulamalar için son derece ideal. Arduino Uno’yu indirimli olarak 58 TL civarında bir fiyat ile, Raspberry Pi’ı ise 99 TL’den temin etmeniz mümkün. Her iki kart da yer sıkıntısı yaşama ihtimaliniz olan uygulamalar için ideal. Uno’nun boyutları 7.5 cm x 5.5 cm iken, Raspberry Pi 8.5 cm x 5.5 cm civarında bir boyuta sahip. Arduino Uno mikrodenetleyici olarak ATmega328 kullanmakta. Bu da 16 MHz saat hızı, 2KB RAM, 32KB Flash ve 1KB EEPROM demek. Raspberry Pi (RPi) ise 700MHz saat hızına sahip ARM11 mikroişlemcinin yanında 512MB RAM sağlıyor. Kalıcı depolama için ise SD kart soketine taktığınız SD kart belirleyici. Güç tüketimi haliyle RPi’da daha yüksek. RPi yaklaşık 3.5W güce ihtiyaç duyarken Arduino Uno genelde 1W’ın altında kalacaktır.

Uno’nun en avantajlı olduğu konu ise Girdi ve Çıktılar. Uno 14 tane genel amaçlı dijital giriş çıkış, 6 tane 10 bit analog girdi, 6 PWM çıktısı ve seri kanallar barındırmakta. Bu da sensör ve motor gibi çevre birimleriyle haberleşmeyi çok kolaylaştırıyor. Raspberry Pi ise sadece 8 tane genel amaçlı dijital giriş çıkış barındırıyor. Raspberry Pi’ın farkı ise 2 adet USB Host soketine, 1 adet 10/100 Ethernet portuna, HDMI video ve ses çıkışına sahip olması. Yani Raspberry Pi aslında kompakt bir bilgisayar. Üzerine uygun bir Linux dağıtımı kurduğunuz anda elinizde son derece küçük ve uygun fiyatlı bir tek-kart-bilgisayar olacak. Özellikleri özet halinde aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.


Image Hosted by ImageShack.us


Sonuç

Arduino kullanması ve programlaması son derece kolay bir denetleyici kart. Özellikle robotik uygulamalarda, gerçek zamanlı işlemlerin önemli olduğu durumlarda, sensör okuma ve motor kontrol etme gibi uygulamalarda çok kullanışlı. Ayrıca örnek uygulamalar ve kullanıcı kitlesi çok geniş olduğu için yardım almak daha kolay. Arduino kartların özelliklerini bir yere kadar ek kartlarla (shield) geliştirebileceğinizi de unutmayın.

Raspberry Pi ise kurulum ve kullanım için biraz daha fazla efor gerektiriyor. Çünkü üzerinde bir işletim sistemi çalışıyor. En büyük avantajı GPU’ya sahip olması ve üstün görüntü işleme kabiliyetleri. Eğer uygulamanız görüntü işleme veya yüksek işlem gücü gerektiriyorsa Raspberry Pi mükemmel bir çözüm olacaktır.

Yazının başında da belirttiğimiz gibi, hangi kartı tercih edeceğiniz geliştireceğiniz uygulamanızın gereksinimleri ile doğrudan ilgili. Belki de projeniz için en uygunu her iki kartı bir arada kullanmak olacaktır. Düşük seviye donanımlarınızı Arduino ile kontrol ederken Arduino’nuza komutları Raspberry Pi üzerinden gönderebilir, bu arada Pi üzerinde görüntü işleyebilirsiniz. Bu nedenle tercihinizi yaparken gereksinimlerinizi öncelikli olarak göz önünde bulundurmanızda fayda var.





2 yorum: